Jacob Jacobsen Ebløe

Fra Odense på Fyn til Aabenraa i Slesvig (nu Sønderjylland).

Jacob Jacobsen Ebløe kom til verden i november 1747 i Pogestræde i Odense som uægte barn af handskemager Jacob Jørgensen Ebløe og Ellen Marie Mathiasdatter Bonsach. Han blev døbt den 16. november samme år i Skt. Knuds Kirke i Odense.

Udklip fra kirkebog for Sankt Knuds Domsogn, Odense

I marts 1751 får Jacob en lillesøster- Johanne. Hun er også et uægte barn – hun med udlagt barnefader Niels Lauritsen. De offentlige myndigheder er tilsyneladende ikke tilfredse med Ellen Maria Mathiasdatters opførsel – 2 uægte børn inden for 4 år og med 2 forskellige mænd, hvilket vil sige 2 gange lovbrud mod det 6. bud om ikke at bedrive hor. Herfor skal hun straffes. Hun bliver sammen med sine 2 børn den 28. august 1752 indsat i Odense Tugthus. Jacob er på dette tidspunkt 5 år gammel og søsteren Johanne 1½ år. Efter en tid - hvor længe vides ikke – bliver den lille familie løsladt.

Udklip fra Odense tugthusprotokol

Dette må virkelig siges at være en hård start på tilværelsen.

I december 1753 står det sløjt til for Ellen Marie Mathiasdatter, for hun anmoder selv om at få lov til at komme i tugthuset for at arbejde, så hun kan forsørge sine børn og undgå at være nødt til at betle. Dette tillades, og hun begynder at arbejde i tugthuset. Samtidig begynder Odense Magistrat at give hende en form for almisse, som gives som en slags underholdsbidrag til børnene, indtil de er så store, at de kan begynde at tjene til deres egen forsørgelse – som regel fra 12-års alderen.

Udklip fra Odense Tugthusprotokol - underholdsbidrag til børnene 1753

I 1759, da Jacob er blevet 12 år, træder faderen, Jacob Jørgensen Ebløe, i karakter, endskønt han er blevet gift til anden side, og i dette ægteskab har fået 4 børn. I juni får han, der som tidligere nævnt selv er handskemagersvend, Jacob i lære som handskemager hos Abraham Laubert, borger og handskemagermester i Odense. Her begynder et nyt liv for Jacob. Det har ikke været en dans på roser. I lærekontrakten er nøje beskrevet under hvilke betingelser han kommer i lære. Lønnen er kost og logi og desuden 1 Blågarnsskjorte, 2 par træsko, uld til 1 par sokker hvert år samt et par sko hvert tredje år. Desuden betales hans indskrivningspenge og skatter af mesteren, som også betaler for hans konfirmation og den tid, der medgår til konfirmationsforberedelse. Han må ikke forlade sin mesters ejendom uden tilladelse fra denne eller dennes kone. Hvis han alligevel gør det, straffes han efter de regler, der gælder for læredrenge.       

Uddrag af lærekontrakten for Jacob Jacobsen Ebløe med handskemager Abraham Laubert

Jacob kommer gennem sin læretid og bliver udlært som handskemagersvend Sankt Hans dag i 1767 – 8 år efter han begyndte som læredreng.

Af lavsprotokollen kan man læse, at Jacob lader sig udskrive den 28. september samme år. Hvad han helt eksakt laver de næste 8 år, står hen i det uvisse. I februar 1775 bliver han igen indskrevet i lavsprotokollen og tager altså dermed atter arbejde og ophold som handskemagersvend i Odense. Med forårets komme samme år i maj måned forlader Jacob endnu en gang Odense. Han vil ud i den ”store” verden og begiver sig på vej. Hans vej ender dog allerede i Aabenraa i det daværende Slesvig, hvor han møder Maria Cathrina Christiansdatter Wiburg, datter af kyrasser Christian Petersen Wiborg og Elsabe Michelsen. Jacob og Maria Cathrina bliver gift i kirken i Aabenraa den 9. april 1779.

I ægteskabet får de i perioden 1779 – 1797 6 drenge og 2 piger:
                  1. Christian Jacobsen Evelöe  1779-1849
                  2. Hans Peter Eveloe 1781-1857 ( min tip 3 oldefar)
                  3. Nicolai Christian Ebelöe  1784-
                  4. Michael Eveloe 1788-1803
                  5. Christian August Ebel 1791-1850
                  6. Elisabeth Marie Ebeloe 1794-1794
                  7. Else Marie Ebeloe 1795-1795
                  8. Peter Johannes Ebeloe 1797-1846

 Elisabeth Marie dør kun 2½ måned gammel og Else Marie kun 2 måneder gammel.

I folketællingen for Aabenraa 1803 kan man se, at Jacob Jacobsen Ebløe ernærer sig ved at gå i dagleje. 4 af hans børn er på dette tidspunkt stadig hjemmeboende. Det er kun Christian og Hans Peter, der er flyttet hjemmefra.

Den udlængsel, som Jacob Jacobsen Ebløe må have haft i sig i og med, at han rejser fra Fyn til Sønderjylland (daværende Slesvig), er noget han tilsyneladende har givet videre til nogle af sine børn. I hvert fald rejser 2 af hans drenge sydpå - til syd for Holsten. Nicolai Christian rejser til Alsleben, som er en by i delstaten Sachsen-Anhalt lige øst for Harzen og Christian August rejser til Celle – en by syd for Lüneburger Heide - i Niedersachsen. Kun Christian August vender tilbage til Aabenraa. Han lever resten af sit liv som snedkermester i byen.

Jacob Jacobsen Ebløe dør 25. oktober 1818 i sit hjem i Aabenraa knap 71 år gammel. Hans kone Maria Cathrina dør 10. oktober 1830 i en alder af 77 år.

Jacob Jacobsen er ”stamfader” til et helt ”dynasti” af Æbeløer i Sønderjylland. Fra han kommer til Aabenraa i 1779 og frem til begyndelsen af det 20. århundrede forbliver familierne i et område strækkende sig fra Aabenraa mod Gejlå tæt på grænsen til Tyskland og mod øst til Sundeved og Als.

Dette indlæg blev udgivet i Person- og levnedsforløb. Bogmærk permalinket.