Mads Nielsen

Hvis den eneste måde at opnå evig frelse på er at forlade kone og 6 børn, så er man nødt til det.  I 1883 forlod den 61-årige Mads Nielsen sin kone Gjertrud og 6 halvvoksne børn for at søge frelsen i Elsinore i Utah. Men lad mig begynde med begyndelsen.

Mads Nielsen blev født den 11. marts 1822 som søn af fæstegårdmand i Daugstrup Niels Jørgensen og hustru Giertrud Madsdatter, hjemmedøbt dagen efter den 12. marts og siden fremstillet i Østrup kirke den 23. april 1822. I 1836 den 10. april blev han konfirmeret i Østrup kirke og kom derefter i lære som tømrer. I 1843 lavede han sit svendestykke og var dermed uddannet ”tømmermand”. Møblet - et chatol  - er stadig i familiens eje.

I januar 1844 døde hans far og han overtog driften af faderens og moderens fæstegård. Som søn af en gårdbrugende enke blev han fritaget for militærtjeneste i 1845 og slap derfor for at gøre tjeneste i
3-årskrigen.

I 1850 kort efter moderens død blev han trolovet med Gjertrud Kathrine Davidsdatter fra Hjorslevgård og de blev efterfølgende viet i Otterup kirke den 15. november 1850.

Fra december 1851 frem til januar 1869 får de 7 drenge og 1 pige. Mads og Gjertrud må have sørget godt for deres børn, for de blev alle voksne på nær pigen Gjertrud Marie, der døde som 5-årig af en ondartet halssyge.

I 1857 den 14. august købte Mads gården af Østrupgård for 7.300 rigsdaler med 1.815 i udbetaling og blev hermed selvejer.

I 1849 fik Danmark Grundloven. Den gav bl.a. tilladelse til, at andre religioner måtte missionere i Danmark, og mormonerne fik hurtigt fodfæste på Fyn. Også Mads fik kendskab til denne tro.

Hans søster Maren Kirstine og hendes mand Anders Hansen, bosiddende i Egense, blev allerede døbt som mormon i 1852. De forlod Danmark i december 1853. Maren Kirstine nåede dog ikke frem til Utah – Guds udvalgte land - idet hun undervejs døde på Mississippifloden nær St. Louis.

Hans anden søster Birthe Cathrine blev døbt som mormon i 1859 og kort tid efter solgte hun og hendes mand Hans Caspersen deres hus og jord til Mads, hvorefter de begav sig på rejsen til Utah. Birthe Cathrine nåede heller ikke helt frem, idet hun døde på sletterne på vandringen fra Illinois til Utah.

Mads har altså haft godt kendskab til mormontroen og i marts 1877 lod han sig døbe ind i mormonkirken. Han prøvede ihærdigt at få sin kone Gjertrud og sine nu voksne sønner til at indse sandheden, at det eneste sted den evige frelse kunne opnås var i Zion (Utah). Sønnen David og hans kone Mette Marie satte kursen mod Utah i 1881. Ingen af de andre børn og heller ikke Gjertrud ønskede at følge Mads til Utah. Han besluttede derfor at drage af sted alene i juni 1883.

I brevene, som han sendte hjem til Gjertrud, fremgår det, at han vedholdende bad hende om at komme til Utah. Hun afslog dog igen og igen at følge ham. Dette var medvirkende til at han i 1888 den 18. juli giftede sig med Ane Rasmussen i Manti, Sanpete, Utah (flerkoneriet blev først ophævet ved lov i Utah 1890). Hun døde desværre allerede efter 5 års ægteskab af tuberkulose den 13. marts 1893.

Mads giftede sig endnu en gang – denne gang med enken Caroline Snow den 20. september 1893. Vielsen fandt igen sted i templet i Manti.

Hjemme i Daugstrup på Fyn var hans kone Gjertrud død i 1891. Han havde ved indgåelsen af ægteskabet med Gjertrud sagt ja ”til døden jer skiller”. Året efter sørgede Mads for at der blev gjort stedfortrædende arbejde i templet i Manti efter hende, dvs. en stedfortrædende dåb, hvorved hun, altså Gjertrud, fik endnu et tilbud om at lade sig om-vende og frelse. Sikkert har han også foretaget en besegling af deres ægteskab for evigheden. Det evige livs frelse kunne kun opnås, når et ægteskab var beseglet ind i evig-heden, og for Mads Nielsen, der havde sat alt ind på frelsen og det evige liv, må dette have været et vigtigt skridt.

Mads Nielsen døde 18. marts 1901 uden at have haft anden form for kontakt med Danmark end den gennem de mange breve, som er bevaret.

I juni 2016 fik Mads for første gang ”besøg” fra Danmark, idet en lille flok efterkommere tog turen til Utah for ved selvsyn at se, hvad det var for et sted, Mads var draget til og for  at prøve at forstå, hvad der kan få en mand til at forlade kone og voksne børn for sin tro.

Dette indlæg blev udgivet i Person- og levnedsforløb. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Mads Nielsen

 1. Jarrod skriver:

  Hi, very nice website, cheers!
  ——————————————————
  Need cheap and reliable hosting? Our shared plans start at $10 for an year and VPS plans for $6/Mo.
  ——————————————————
  Check here: https://www.good-webhosting.com/

 2. Faye skriver:

  Thanks to the terrific manual

 3. Here skriver:

  Thanks, it is very informative

Der er lukket for kommentarer.